De Kanselarij helpt Europese burgers met Belgische administratieve puzzel

Groot project

Vertrekt u naar een ander land in Europa en heeft u vragen over de praktische formaliteiten die u moet vervullen voor uw gezin, uw werk, uw auto of uw ziekteverzekering?

De Europese portaalsite Your Europe bundelt betrouwbare informatie uit alle lidstaten, en zal u in de toekomst (vanaf eind 2023) ook de mogelijkheid geven om de belangrijkste administratieve procedures online te doorlopen. Burgers die op administratieve hordes stuiten bij de verhuis naar een andere EU-lidstaat, kunnen er ook terecht voor ondersteuning.

De Europese Commissie staat in voor het ontwerp en beheer van de portaalsite, maar het is aan de lidstaten om de informatie op een duidelijke en gebruiksvriendelijke manier aan te bieden. Voor België is de Kanselarij van de Eerste Minister verantwoordelijk voor de coördinatie van het informatieve luik van de site.

Antwoorden op vragen over administratieve regels worden, afhankelijk van het thema, gegeven door verschillende federale overheidsdiensten, gewesten of gemeenschappen. De informatie op de websites van de bevoegde overheden wordt vertaald in het Engels en krijgt het officiële ‘Your Europe’-label. Zo ziet de burger in één oogopslag dat de info betrouwbaar en up-to-date is. Alle links naar pagina’s met dit logo worden uiteindelijk verzameld op youreurope.eu.

De Kanselarij moet er ook voor zorgen dat Belgen met Europese verhuisplannen op de hoogte zijn van het bestaan van Your Europe. Zo moeten zij niet langer zelf op tientallen websites op zoek naar alle administratieve puzzelstukjes. De promotie van het Europese portaal zal gebeuren in samenwerking met de verschillende overheden en stakeholders zoals ondernemersfederaties en ambassades.